Nieuws

Naar het noorderlicht reizen

Tuesday, 11-10-2016  

Naar het noorderlicht reizen is iets wat iedereen eigenlijk eens in zijn of haar leven gedaan zou moeten hebben. Bij velen staat dit ook al op de to-do-list, maar nog niet bij iedereen. Het is echt absoluut de moeite waard om dit er wel op te zetten en om ook daadwerkelijk minimaals eens naar het noorden af te reizen om dit verschijnsel mee te maken. Natuurlijk hoef je niet per se voor het noorderlicht reizen te maken, af en toe is dit speciale natuurverschijnsel ook in ons eigen land te aanschouwen. Maar feit is wel dat de kans om het in Nederland te kunnen zien aanzienlijk kleiner is. Bovendien is het in intensiteit niet te vergelijken met het bijzondere effect dat zo hoog in het noorden ontstaat. Als hier al een keer sprake is van de aurora borealis, dan is dit zo miniem dat je het maar net kunt zien. Boven de poolcirkel is niet alleen de kans dat je het met eigen ogen waar kunt nemen vele malen groter, het noorderlicht is daar ook veel sterker, veel intenser, waardoor het een heel ander soort ervaring oplevert. Wil jij het in alle volheid ervaren, dan is naar het noorderlicht reizen dus echt een goed idee.

Wanneer naar het noorderlicht reizen?

Wil jij naar het noorderlicht reizen, dan is het zaak om jouw reis goed voor te bereiden. Doe je dit niet en vertrek je op goed geluk, dan bestaat de kans dat je het verschijnsel alsnog misloopt. Die kans is er natuurlijk altijd, maar je kunt deze wel zo klein mogelijk maken door een goede voorbereiding in acht te nemen. Voordat je naar het noorderlicht reizen gaat, is het goed om te weten dat de volgende zaken een rol spelen bij jouw kans op het zien van dit speciale licht:

  • de reisperiode
  • de reisduur
  • de plaats waar je naartoe gaat
  • de stand van de maan

Een van de belangrijkste punten om op te letten is dat je de juiste reisperiode kiest, namelijk de herfst en winter. In principe kun je van september tot halverwege april dit licht waarnemen, maar de kans hierop is het grootst in de indian summer, de tweede helft van september, en in februari, maart en de eerste helft van april. Daarbij geldt dat noorderlicht reizen niet te kort moeten duren. Omdat je afhankelijk bent van de kracht van zonnestormen en deze niet altijd even sterk zijn, heb je bij een weekendje weg natuurlijk minder kans op het aanschouwen van het noorderlicht dan wanneer je een week of langer naar het noorden gaat.

Reis met Xplore the North

Wat betreft de andere punten die we hierboven noemden, wie voor het noorderlicht reizen gaat, kan het beste een bestemming kiezen die minimaal honderd kilometer boven de poolcirkel ligt. Het is zo dat in heel Lapland de aurora borealis waar te nemen is, maar deze is het sterkst en komt het vaakst voor hoog boven de poolcirkel. Zorg er dus zeker voor dat jouw bestemming daar ligt. En ook de stand van de maan speelt een rol bij het maken van noorderlicht reizen. Hoe donkerder het is, hoe gemakkelijker je de speciale lichtgolven waar kunt nemen. Maar daar staat tegenover dat het effect van een volle maan gecombineerd met de aurora borealis fenomenaal is en bekend staat als het mooiste lichtspektakel dat er is. Twijfel jij waar je nu het best heen kunt gaan en wanneer jij het best jouw reis kunt plannen? Neem dan contact op met reisorganisatie Xplore the North. Zij zijn gespecialiseerd in noorderlicht reizen en kunnen voor jou de meest fantastische noorderlichtreis samenstellen!


Comments are closed.